Гриби – cмачний та корисний харчовий продукт. Але серед них є багато отруйних. Бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших при вживанні у їжу призведуть до складних наслідків, або навіть смерті.
Але не тільки вони небезпечні. Отруйними також є старі гриби, ті, що ростуть поблизу доріг, промислових підприємств, місць із підвищеним рівнем радіації – збирати їх не треба. Вони накопичують солі важких металів, свинець, радіоактивні частки.
У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі спільні ознаки недуги: болить усередині, розладнується шлунок, нудить, починається блювота, людина відчуває загальну слабкість. Спостерігається також зміна зіниць. Іноді з’являються зорові і слухові галюцинації, конвульсії, марення. Після збудження наступає втрата свідомості. При перших ознаках отруєння треба негайно звернутися до лікаря.
Якщо ви відправились до лісу на «тихе полювання» необхідно знати і дотримуватись наступних правил:
– ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;
– якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, не кладіть його у кошик;
– намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби, в наших широтах серед них найменша кількість отруйних;
– якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
– не вживайте сирих грибів;
– перед приготуванням будь-якої страви, гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;
– дітям взагалі забороняється споживати гриби.
Якщо отруєння все ж таки виникло, або є його симптоми, негайно промийте шлунок слабким соляним розчином і негайно зверніться до лікувальної установи.
Бережіть своє здоров’я та життя!