Основні причини та симптоми отруєнь грибами

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

На сьогодні не існує ефективного способу, щоб відрізнити отруйні гриби від хороших їстівних грибів. Однак, незважаючи на це, протягом століть люди через свої смакових пристрастей піддають себе такому смертельного ризику при вживанні грибів. А загрозу здоров’ю представляють не тільки серйозні отруєння отруйними грибами, але також і отруєння їстівними грибами, які були неправильно приготовані.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Не збирайте гриби:

  • якщо не впевнені, що вони їстівні;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
  • невідомі Вам гриби, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою;
  • гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі гриби;
  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, оскільки отруйні гриби маскуються під них;
  • “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.

Не куштуйте сирі гриби на смак.

Перша допомога при отруєнні грибами

Викличте “Швидку медичну допомогу”.

Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

– вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко;

– це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику;

– займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *