Обережно – дикорослі гриби можуть бути небезпечними!

Гриби – cмачний та корисний харчовий продукт. Але серед них є багато отруйних. Бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших при вживанні у їжу призведуть до складних наслідків, або навіть смерті.  
Але не тільки вони небезпечні. Отруйними також є старі гриби, ті, що ростуть поблизу доріг, промислових підприємств, місць із підвищеним рівнем радіації – збирати їх не треба. Вони накопичують солі важких металів, свинець, радіоактивні частки. 
   У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються такі спільні ознаки недуги: болить усередині, розладнується шлунок, нудить, починається блювота, людина відчуває загальну слабкість. Спостерігається також зміна зіниць. Іноді з’являються зорові і слухові галюцинації, конвульсії, марення. Після збудження наступає втрата свідомості. При перших ознаках отруєння треба негайно звернутися до лікаря.

Якщо ви  відправились до лісу на «тихе полювання» необхідно знати і дотримуватись наступних правил:

– ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;

– якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, не кладіть його у кошик;

– намагайтесь шукати і збирати губчасті гриби, в наших широтах серед них найменша кількість отруйних;

– якщо ви зібрали гриби і принесли їх додому, ретельно перевірте кожен  перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;

– не вживайте сирих грибів;

– перед приготуванням будь-якої страви, гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин;

– дітям взагалі забороняється споживати гриби.

Якщо отруєння все ж таки виникло, або є його симптоми, негайно промийте шлунок слабким соляним розчином і негайно зверніться до лікувальної установи.

Бережіть своє здоров’я та життя!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *